Geboren in 1987. Naast vele andere labels die ik als vrouw, te vroeg geboren baby en drieling kreeg, was ik bij het zien van het eerste levenslicht ook ineens Millennial. Over deze generatie, ook wel ‘Generatie Y’ of ‘Generatie Einstein’ genoemd, zijn al vele artikelen geschreven. Positief én negatief. We zijn verwend, arrogant, veeleisend, hebben geen manieren en zitten constant op onze mobiele telefoon. Een ver van mijn bed show.

Invloed van technologie en marketing

Tijdens mijn research stuitte ik op een artikel uit 2016: De vier grootste mythes over Millennials. Ben je tussen de 15 en 35? Dan vind je jezelf geweldig en idealen belangrijker dan geld. Althans, dat zijn de clichés. Maar zijn ze wel waar? Het artikel onderstreept de oppervlakkigheid van labels en bijbehorende kenmerken. In de essentie verschillen we niet zoveel van onze (voor)ouders, echter de omgeving is veranderd. We leven in het digitale tijdperk en maken handig gebruik van de nieuwe mogelijkheden en technologieën. Het misbruiken van deze middelen ligt ook de loer. Bewust of onbewust misbruik maken, jezelf onafhankelijk maken van het middel, is echt jouw eigen keuze.

Neuromarketing, of welke marketing dan ook, bestaat nu eenmaal om jou te verleiden en je een (kortstondig) goed gevoel te laten bezorgen – de bekende quick fix aka instant gratification -. Bedrijven schakelen daarbij de hulp in van influencers. Weer zo’n label. Waren het eerst bekende Nederlanders, nu zijn het de Instagrammers met veel volgers, bereik en good looks. En daar zijn wij Millennials oh zo gevoelig voor. Maar even terug naar naar de titel en topic van deze blog: Behandel mij niet als een Millennial.

Vaardigheden van een niet typische Millennial

  • Mijn mobiele telefoon gebruik ik om te bellen. Geen selfies, Insta Stories en apps voor verzin-maar-een-onzekerheid-of-angst voor mij.
  • LinkedIn is zeg maar echt mijn platform. Facebook, Instagram en WhatsApp geven rode vlekken en bouwen schuldgevoel op.
  • FOMO, is dat de opvolger van wasmiddel OMO? Fear Of Missing Out is een illusie. Trap er niet in en geniet van de dingen die jij met vol bewustzijn onderneemt, ervaart en voelt.
  • Levend voorbeeld van ‘aan het typen..’. Ik typ mijn appjes met 1 vinger. Responstijd is langer dan gemiddeld.
  • De afwezigheid van televisie(kijken). TV nog niet dood en Millennials zijn de doelgroep. Gemiddeld hebben Nederlandse Millennials 6 devices in hun bezit waarmee ze TV kijken, waarvan het traditionele televisietoestel nog steeds het meest gebruikte device is. Koekoek. Poppenkastje dichtdoen en houden.

De verloren generatie

Ook Bedrock (online magazine voor een bewuste en gezonde levensstijl) kwam met een artikel over de Millennial: “Deze generatie werd in 2013 al door Time Magazine beschreven als ‘The Me Me Me Generation’. Behoorlijk generalistisch natuurlijk, maar dit beeld wordt inmiddels zo vaak herhaald dat je er als onschuldige Millennial automatisch in gaat geloven.” De bijna cynische vooroordelen over Millennials worden ook hier verworpen en afgezwakt. Wie gelooft dat Millennials verwende, narcistische jongeren zijn, die stuk voor stuk geloven dat ze superspeciaal zijn, moet zich nog maar eens goed achter de oren krabben. Eerst zien, dan geloven.

“Groot geworden in de glorietijd van de jaren negentig, moesten de Millennials plots carrière zien te maken midden in de grote crisis. Het heeft ze het predicaat ‘verloren generatie’ opgeleverd.” Business Insider schoot met dit artikel de Millennials te hulp. Maar waar komt die vraag vandaan? Bedrijven die met Millennials werken, onze ouders, de overheid, wijzelf? Alles drijft op marketing, angst, invloed, macht, geld en ego. Let maar eens op hoe vaak jij iemand of iets labelt en welke ruimte en rust het geeft als je dat niet meer doet.

Behandel mij niet als een Millennial, dan zal ik me er ook niet naar gedragen. Ben jij wel tevreden met het labeltje? Kijk The Nature Of Millennials.