Zorgvuldig koos ik de datum van inschrijving: 7 januari 2017. Niet de eerste van de maand, zoals mijn perfectionistische brein in eerst instantie had gewild. Mijn stap om te ondernemen en de weg ernaar toe was al anders dan anders, dus een unieke datum sloot mooi aan bij deze gedachte. Nu, 1 jaar verder, is het tijd voor een interview met mezelf. Over het ondernemerschap, groei en uitdagingen.

Wat is jouw achtergrond?

De opleidingen die ik heb gevolgd zijn verschillend, maar hebben ook veel overeenkomsten. Na mijn middelbare school begon ik met de opleiding Manager Wonen aan het Hout- en Meubileringscollege. Interieuradviseur, dat leek me wel wat. Met name stijlleer en het daadwerkelijk intekenen van interieurs stimuleerde mijn creativiteit. In vier jaar ontwikkelde ik mijn gevoel voor ruimtelijkheid, inzicht en ambacht. De kunstacademie was voor mij een brug te ver, daar keek ik enorm tegenop. Verder studeren was de meest veilige optie. Mijn vervolgopleiding werd Media- en Entertainment Management (MEM) op Hogeschool Inholland. Multimedia en crossmedia waren in die tijd opkomende termen en beloofden een gouden toekomst. Daar ontwikkelde ik een interesse in evenementen en marketing. Concepten bedenken en evenementen organiseren, dat werd mijn nieuwe koers. Ik studeerde af op het onderwerp culturele ondernemerschap bij Museum Rotterdam.

Waarom evenementen en tekstproducties?

Na mijn studie kon ik aan de slag bij Exact Software in Delft. Als eventmanager. Eerst nog als stagiaire, want het staartje van de crisis was vervelend aanwezig in 2012. Daarna fulltime en met nieuwe energie. Met die energie kwam een groot verantwoordelijkheidsgevoel en prestatiedruk. De evenementen voor partners, klanten en prospects waren een belangrijke marketingtool en zorgden voor awareness voor nieuwe producten. Naast mijn toenmalige baan begon ik met schrijven. Voor diverse blogs en platforms schreef ik artikelen over eventmanagement, mode en lifestyle. Het zorgde voor een enorme omslag in mijn werk. Ik wilde meer schrijven en content creƫren. De moeilijke keuze om te stoppen als eventmanager in dienstverband heeft ervoor gezorgd dat ik met een schone lei kon beginnen. Mijn netwerk en ervaring was op het gebied van eventmanagement het grootst, dus die dienst zou ik zeker aanbieden. Daarnaast werd het schrijven een nieuwe passie en gaven de positieve reacties op mijn werk een bepaalde zekerheid om ook het tekstschrijven als dienst aan te bieden. Inmiddels werk ik 80% van mijn tijd aan verschillende tekstproducties en ben ik de overige tijd bezig met het bedenken en organiseren van evenementen.

Wat kun je vertellen over het eerste jaar als ondernemer?

Het eerste jaar als creatieve ondernemer was te vergelijken met een achtbaan: het ging enorm snel voorbij en kende pieken en dalen. Vooral de eerste maanden was het nog veel uitproberen en leefde ik voornamelijk van mijn spaargeld. Na de zomer ging het snel. Ik kreeg meer opdrachten en mijn zichtbaarheid op LinkedIn zorgde voor een enorme groei in mijn netwerk. Meer en meer kreeg ik aanvragen voor webteksten, artikelen en interviews. Mijn doelgroep is voornamelijk werkzaam in de zakelijke dienstverlening. Zo schreef ik verschillende deliverables voor een leverancier van innovatieve producten voor de agrarische sector, werkte ik samen met een content creatie bureau en deed ik interviews voor een ondernemersmagazine. Divers werk, waardoor ik kon bouwen aan een mooi portfolio. Nu het tweede jaar is begonnen, kijk ik het meeste uit naar samenwerkingen in de duurzaamheid- en creatieve sector, het werken met non-profit organisaties en het ondersteunen van start-ups. In mijn eerste jaar als ondernemer heb ik diverse cursussen gevolgd, zoals reisjournalistiek en een digital nomad programma. De combinatie reizen en ondernemen lijkt me wel wat.