Oogportretten vereeuwigd op doek

Wie heeft vroeger niet meegedaan met een staarwedstrijd. Ongegeneerd naar elkaar staren totdat je ogen snakken naar een klein beetje vocht en gaan prikken. Robert Daalmeijer heeft er zelf een kunst van gemaakt. De Vlaardinger maakt oogportretten van bekende en minder bekende personen en wisselt vrij werk af met opdrachten. Zien en gezien worden.

Een oogje hebben van iemand

Tegenwoordig laat je dus een mooi paar ogen vastleggen in een schilderij. Of liever gezegd een enkel oog. Robert werkt met een oppervlakte van 10 bij 10 centimeter. Heel precies en gedetailleerd wordt de schets met olieverf ingekleurd. Wie hem bezoekt in galerie De Duig in Vlaardingen kan zijn oogportretten van dichtbij bewonderen. Wat in 2008 begon als een experiment liep al snel uit op een groot en langdurig project. Deze unieke manier van schilderen wordt magisch realisme genoemd, wat refereert naar de gelaagde dimensie die het schilderij krijgt. Bijzonder mooi wanneer je iemand wilt herinneren of vastleggen.

Adele aan de muur

Wie zijn website oogportretten.nl bezoekt vind tussen de foto’s af en toe een blik van herkenning. In de categorie vrij werk heeft de kunstenaar de ogen van onder andere Adele, Whoopi Goldberg, Angelina Jolie en Barack Obama geschilderd. Maar ook Mark Rutte, Clown Bassie en Youp van ‘t Heck zijn vereeuwigd. Lokale personen uit Vlaardingen hebben de kans om geportretteerd te worden voor het project ‘100 Vlaardingse oogportretjes’. Met als resultaat een expositie en een boek.

Een ogenblik met de kunstenaar

Robert Daalmeijer is naast kunstenaar ook leraar, bestuurslid bij een lokale stichting, eigenaar van galerie De Duig en veelgevraagd expert. Naast oogportretten schildert hij indrukwekkende stillevens met thema’s als glas, poppen en blik.

Het werk van de duizendpoot vind je regelmatig op beurzen en exposities in en buiten Vlaardingen. Bekijk zijn website en geef je ogen de kost.