Kut, een burn-out

Een burn-out is niet tastbaar. En juist dat maakt het zo moeilijk om te begrijpen. Voor anderen, maar ook voor jezelf. Vergelijk het maar met een gebroken been. Dat is tastbaar. Je krijgt gips en kunt niet meer normaal lopen. Heb je een burn-out, dan ben je volledig uitgeput. Het gaat vaak samen met
depressieve gevoelens. Wat het nog lastiger maakt om een juiste diagnose te maken. Het lichaam geeft op. En eigenlijk is dat een briljant systeem. Je lichaam geeft aan dat het zo niet verder kan en trapt op de rem.

De weg naar Unplug Jezelf

Een yoga retreat op Ibiza was de katalysator. Daar ben ik in een korte tijd veel geholpen en kwam ik ook in contact met gelijkgestemden. Daarna heb ik een intensieve training gevolgd bij een vriendin. Ik ben aan de slag gegaan met mijn droom. Deze onder woorden brengen en een plan opstellen voor de
uitvoering. Niet alleen werd mijn droom helder, maar ook haalbaar en reëel. De hulp die ik toen heb ontvangen wil ik doorgeven aan een breder publiek. En daarom ga ik samen met andere professionals yoga retreats organiseren voor mensen met burn-out klachten. Stel jezelf de vraag: Welke investering zou ik in mezelf doen als ik een miljoen euro tot mijn beschikking heb. De yoga retreats waren mijn antwoord.

Als je midden in een burn-out zit, is het gewoon heel erg kut. Hier zijn geen mooie, trendgevoelige termen voor nodig. Wees lief voor jezelf en houd vol. Je komt er altijd sterker uit. Die donkere periode biedt namelijk ook ruimte voor zelfreflectie en relativering over bepaalde situaties en gedachten. Een burn-out voorkomen lukt alleen als je luistert naar je lichaam. Luisteren naar je lichaam en intuïtie zorgt ervoor dat je op tijd signalen herkent en daar naar kunt handelen. Als je dat niet doet, glijdt je makkelijk weg in een burn-out. Juist dat gevoel wegduwen en hard vluchten – bewust of onbewust – is het recept voor een burn-out.

Ik ging bij mezelf na wat ik het hardste nodig had tijdens mijn burn-out. Die missende onderdelen heb ik opgeschreven en in een stappenplan verwerkt. Herkenning en Liefde waren voor mij de moeilijkste pijlers. In die periode was er niemand die wist waar ik doorheen ging. Er was veel onbegrip aan beide kanten. Het liefst wilde ik iemand die me een dekentje en soep kwam brengen. Dus de pijler Zorg had ik hard nodig, maar kreeg ik niet. Plezier ging me op ten duur makkelijker af. Je hebt weer tijd om dingen te doen en te ondernemen. Maak een lijst met voordelen van je burn-out. Op mijn lijst stonden yoga, koken en festivals bezoeken. Weer plezier maken en oprecht kunnen genieten.

Herkennen en erkennen van een burn-out

Je wordt veel bewuster van je lijf en gaat er beter naar luisteren. Nu weet ik wanneer ik gas moet terugnemen en rustiger aan moet doen. Voeding is hierbij belangrijk. Het klinkt cliché, maar veel groente en fruit is echt nodig. Vooral als je ook nog eens hoogsensitief bent. Suiker en teveel koolhydraten zijn vervelende triggers en zorgen voor een disbalans in je lichaam.

Een burn-out wordt niet altijd erkend door artsen. Overspannen is een meer gangbare term. Ben je gedurende zes maanden overspannen en ervaar je veel stress, dan spreekt men van een burn-out. Mijn persoonlijke zoektocht resulteerde in gesprekken, consulten en behandelingen bij de HR afdeling, huisarts, praktijkondersteuner, fysiotherapeut en een haptonoom. Die laatste raadde ook minfulness aan. Een opzichzelfstaande oplossing is er niet. Er is een herstel team voor nodig. Yoga hielp als snel lichamelijk, tegen de pijnklachten. Een psycholoog kan ook helpen. Ik had veel behoefte om dingen te proberen en tijd te nemen voor het resultaat.

De training heeft mij geholpen om weer mogelijkheden te zien. Tijdens mijn werk ben ik ziek geworden. Mijn omgeving maakte mij ziek en hield me ziek. Ik zag zelf geen uitweg meer en kon mijn ambities en toekomstvisie ook niet meer onder woorden brengen. De meerdaagse training gaf me energie en kracht om weer vooruit te kijken en mijn gewenste toekomst in het vizier te houden.

Hulp is onderweg

De goedbedoelde opmerkingen. Zeg niet: het komt wel goed, ga gewoon vroeger naar bed, ga op vakantie of kom mee naar de kroeg, daar knap je vast van op. Pushen werkt niet. Het enige waar je behoefte aan hebt, is een warme deken en een kop soep. Het gevoel dat iemand luistert en voor je zorgt is enorm belangrijk voor iemand met burn-out klachten. Het beste wat je omgeving kan doen is naast je gaan staan en veel geduld hebben. In de periode verlies je gegarandeerd bepaalde mensen, maar blijven de oprechte, goede mensen over.

Er is een enorme bewustwording aan de gang. Het is een goed teken dat de media de term oppakt en kenbaar maakt bij een groot publiek. Daardoor is er ook minder schaamte. Vergelijk het maar met een depressie en andere geestesziektes. Die worden ook steeds meer omarmt door de maatschappij. Ze bestaan nu eenmaal, en erover praten helpt. Er is een shift bezig in de wereld en daar ben ik blij mee.

Tamarah heeft een coachingsprogramma samengesteld om jou te helpen met je burn-out. Bekijk het programma op unplugjezelf.nl/50-days. En in november komt er weer een retreat, heerlijk unpluggen en van hard naar hart.